Londoni Szalámi

Londonba utazásunk és az ott eltöltött időt örökítjük meg ezen a blogon.

Angol érdekességek...

2011.10.08. 12:52 MaMark

 

Először is elnézést kérek, hogy nem írtunk mostanában de az a helyzet, hogy mind a ketten dolgozunk és így kicsit gyorsan telnek a napok :)

 

Angol érdekességek. Hol is kezdjem. Talán a legnyilvánvalóbb és amit mindenki tud. Rossz oldalon közlekednek!!!! Biztos meg lehet szokni de azért furcsa. Mivel sok a turista mindenhol jelzik az aszfalton, hogy merre kell nézni. Hozzáteszem még így is elég bizonytalan vagyok úgyhogy mind a két irányba nézek, az a tuti.

 

Look left

 

Nagyon keskenyek az utak. Egymástól centikre haladnak el az autók, buszok. Akkor szembesültünk ezzel amikor jöttünk befelé a reptérről busszal. Annyira közel mentünk el egy-két teherautó mellett hogy az már ijesztő volt.

 

Normál két sávos út

 

Legjobb tudomásom szerint ha kanyarodik egy autó és én épp megyek át azon az úton ahová ő szeretne kanyarodni akkor a gyalogosnak van elsőbbsége. Nah itt ez vagy nem így van vagy csak tesznek rá magasról. Magyar szokás szerint 1-2x már leléptem az úttestre mondván elsőbbségem van csak megáll. Hát nem...

 

Közlekedési lámpák. Számomra rejtély, hogy minek vannak. Senki de senki nem akkor megy át amikor zöld van. Talán az autósok. De hogy a gyalogosok tuti nem várnak zöldre az biztos. Az angolok olyan kényelmesen sétálnak át a piroson. Kicsi gyerekkel, babakocsival az induló autósok előtt. Hát nem tudom...

 

Mentőautó. Hogy ennek milyen hangja van itt. Olyan mint egy légvédelmi sziréna. Szó szerint megfájdul az ember füle ha elmegy mellette egy.

 

 

 

Csap a fürdőben

 

Minden angol fürdőben külön csap van a meleg és külön a hideg víznek. Nem igazán sikerült rájönnünk hogy ennek milyen praktikus oka lehet.

 

Konnektor. Nekem csak itt jutott tudomásomra hogy más szabványt használnak mint mi.

 

Itt már látszik egy átalakító is

 

Az angol szabványon 3 luk van és van mellette egy kapcsoló. A kapcsoló végül is praktikus nem kell kihúzni a dolgokat folyamatosan a konektorból amiket nem használunk hanem egyszerűen kikapcsoljuk. A fürdőben nincs egy darab konnektor sem. Úgy látszik ők nem használnak hajszárítót, elektromos borotvát stb. Ellenben a szobában van 8 db. Elég kicsi a szoba úgyhogy minek ennyi azt nem tudom.

 

Zuhanyzó. Nem tudom hogy itt ilyen e az átlag vagy csak a mi luxus apartmanunkban van de nekem elsőre furcsa volt. Bár Anikó azt mondta nem újdonság, még csak nem is egyedi de azért egy képet megérdemel.

 

Vízmelegítős zuhany

 

Buszmegálló. Ezt is fordítva csinálják. Látszik a képen hogy nem az úttest felé néz hanem az ellenkező irányba. Tehát pont háttal van mindenki az érkező busznak. Biztos van a tarkójukon is szemük...

 

Buszmegálló

 

Bicikli bérlés. Rengeteg 'lerakat' van, főleg a turista látványosságok közelében. A lényege, odamegyünk az autómatához, fizetünk, elvisszük a biciklit és valamelyik másik állomáson otthagyjuk. Ötletes.

 

Bicikli állomás

 

Az automata

 

Vízvezetékek. Kint mennek a ház falán. Nekem ez iszonyat furcsa volt...

 

Elektromosság. Hát azért nem vagyok 100%ig biztos benne de szerintem ez egy villanyoszlop. Ha igen roppant érdekesen néz ki.

 

Villanyoszlop

 

Tűz (füst) jelző. Ez nem érdekes tulajdonképp, nálunk is van. Nagyon kellemetlen hangja van... Valamelyik kedves szomszédunk cigizik, süt vagy nem is tudom mit csinál de hetente olyan 4x biztos hogy bekapcsol.

 

Újságok. Érdekes dolgot figyeltem meg a metróban. Az emberek olvasnak egy újságot és amikor szállnak le akkor otthagyják. Gondoltam is ez milyen paraszt dolog. Egészen addig gondoltam ezt amíg meg nem láttam hogy a következő ember aki felszáll felveszi és elkezdi olvasni az otthagyott újságot. Amikor ő száll le ő is otthagyja és így tovább... Érdekes.

 

A metrókocsikban az ülőhelyek karfákkal vannak elválasztva. Szerintem roppant praktikus, így elkerülhető, hogy valaki elfoglaljon 2-3 helyet mert ő nagyon lazán ül, mint például nálunk...

 

Most hirtelen más nem jut eszembe, majd ha összegyűlt egy második adag azt is posztolom. Anikó már egy ideje tervezi a gasztronómiai bejegyzést, majd egy kicsit megbökdösöm hogy írja meg. :)

 

Vigyori és az utcatáblánk

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://londoniszalami.blog.hu/api/trackback/id/tr813287399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PEO 2012.07.31. 16:44:51

Sziasztok!

Ráérő időmben régóta foglalkoztat az angolok érthetetlen szokása, hogy nem közösítik a hideg és meleg vizes hálózatot (ahogy a blogban is leírtátok, és korábbi utam során - még a drágább szállodákban is - ugyanezt tapasztaltam én is)

Egy tippem van erre, de igazolni nem nagyon tudom: a meleg égövi gyarmatokon fontos lehetett, hogy elkerüljék a fertőzéseket, amit pl. a pangó meleg vízben szaporodó élősködők okozhatnak, ezért ott fontos szabály lehetett, hogy elkülönítsék a hideg vizes hálózatot a meleg vizestől. Ez a tradíció aztán (mint annyi más is) olyan erősen rögzült bennük, hogy a mai napig nem tudnak (talán nem is akarnak) szabadulni tőle.

Mellesleg lehet, hogy ezért szokhattak rá a teaivásra is...

???

Üdv:
Peo
süti beállítások módosítása